Taula rodona

Amb Felipe Romero Beltrán i Oriana Eliçabe

Dimecres 23-11-2011

18.30 h

Sala d’actes

Els projectes d’Oriana Eliçabe i Felipe Romero Beltran estan molt pròxims en les seves temàtiques i punts d’interès, però les metodologies per a dur-los a terme són molt diferents. Amb els seus projectes com a punt de partida, reflexionarem sobre l’ús potencial de la imatge com a eina de transformació social i com a vehicle per a la comunicació ciutadana, des de diferents estratègies possibles, com la intervenció de la imatge en la via pública fins a la subversió d’espais culturals institucionals.

Oriana Fotògrafa documentalista i agitadora cultural. Co-fundadora del col·lectiu

Enmedio, on treballen combinant l’art i l’activisme social des de 2007.

Ha format part de diversos col·lectius d’art i activisme com Las Agencias i Yomango entre altres.Coordinadora del TAF! (Taller d’Acció Fotogràfica), del qual realitzarem una edició amb l’Centre Residencial de Primera Acollida Nou Barris en este 17èFFCB.

Felipe Romero Beltrán (1992, Colòmbia) és fotògraf i artista visual. Ha desenvolupat projectes artístics en països com Colòmbia, l’Argentina, Israel i Espanya. Actualment, desenvolupa projectes de recerca al voltant de la imatge fotogràfica i les tensions en el territori. Autor del projecte Reducción exposat a la sala Golfes.

Dones i fotografia a Barcelona (1890–1936)

Lourdes Delgado i Núria Rius

Dimecres 23-11-2022

20.30 h

Sala d’actes

Quan l’invent de la fotografia es fa públic l’any 1839, es presenta com una tecnologia aplicable a molts camps i accessible a tothom, homes i dones. Tanmateix la pràctica fotogràfica de seguida es va inserir en unes esferes de gènere que marcaven i diferenciaven els espais i activitats propis d’allò que es definia com a masculí i femení. Aquestes esferes depenien de diverses variables com són el país, l’àmbit socioeconòmic o el tipus de gènere fotogràfic, i a la vegada, anaren modificant-se amb el pas del temps.

En aquesta xerrada analitzarem quins eren aquests condicionants a Barcelona en el període que va des de finals del segle XIX fins a l’esclat de la Guerra Civil i ho farem des de tres realitats diverses: per una banda, els discursos de l’època que influenciaren les pràctiques fotogràfiques; per una altra, els àmbits fotogràfics amb què les dones hi participaren, i finalment, el llegat parcial i incomplet que ha sobreviscut d’aquest període.

Graffiti

Antonio Xouvanoba, Aleix Plademunt, David Mozzetta

Dijous

20.30 h

Sala Cava

Antonio Xouvanoba, autor del projecte juntament amb Aleix Plademunt (editor del projecte) i David Mozzetta (dissenyador del llibre) xerren entorn de les idees essencials i del llenguatge que s’articula dins del llibre. Crearan una porta d’entrada al projecte parlant de les fotografies i les relacions entre elles, així com els significats generats en el seu format expositiu i editorial.