La Locomotora eT- recomana lectures pel maig!

La Locomotora és un grup de lectura ampliada entre amigues per portar els clàssics per noves rutes i apropar-los a les nostres vides frenètiques, precàries i addictes a internet.

Aquest mes tornem carregades de recomanacions mensuals després de descobrir la Flannery O’Connor amb el seu Un home bo costa de trobar (L’Altra Editorial, 2024 – publicat originalment el 1955).

El primer recull de contes que llegim en el marc de La Locomotora és una explosió de literatura gòtica del sud dels Estats Units, ple d’odi i violència però també d’humor i pietat. Els personatges estan units per una peculiaritat i bellesa estranyes, mentre naveguen vides catòliques i grotesques alhora. L’autora va morir malauradament molt jove però, durant el temps que va tenir, va cultivar la seva escriptura amb una genialitat que ens ha sorprès de bon grat.

A partir d’aquesta lectura, us animem a seguir dialogant amb aquest clàssic a través de:

🔪 Petits contes misògins, Patricia Highsmith (L’Avenç, 2021): Tan salvatge com la Flannery, en aquest brevíssim recull, l’autora posa al centre un conjunt de dones que esdevenen víctimes però també maten o fan mal dins d’una aparent quotidianitat, així disseccionant la societat nord-americana i fent ús de molt humor negre.

🎹La balada del cafè trist, Carson McCullers (L’Altra Editorial, 2016): És ben sabut que la Flannery no suportava l’obra de Carson McCullers, una de les seves contemporànies, però no negarem les connexions entre les seves obres. En aquest recull, McCullers també traça un paisatge del sud dels Estats Units, ple de persones inadaptades i solitàries que busquen l’amor i la comprensió. L’autora dota de tendresa i afecte els seus personatges mentre batallen futurs incerts i somnis que no es compliran.

🔎Más allá de mi reino, Yaa Gyasi (Salamandra, 2021): Un tema omnipresent a la ficció de la Flannery és la fe catòlica i la recerca constant de la connexió amb Déu i la salvació. Us recomanem aquesta novel·la ja que explora la fe en el món contemporani en el marc del retrat d’una familia Ghanesa a Estats Units on l’addicció i la depressió han fet estralls. La protagonista, una estudiant de medicina a Stanford, s’haurà de reconciliar amb la religió que tant li van fer de refugi quan era una nena per començar a entendre el dolor que l’envolta.

🐓Las aventuras agrícolas de un cockney, Virginia Woolf (Nórdica Libros, 2017): Virginia Woolf ja despuntava des de petita i quan tenia 10 anys va escriure aquestes dues històries per entretenir els seus germans. També ho aconsegueix amb el lector adult que s’endinsa en aventures rurals, reflexions matrimonials i més, des d’una mirada sensible i atenta.

🍸El club dels mentiders, Mary Karr (Periférica & Errata naturae, 2019): La tragicòmica infància i adolescència de Mary Karr ens fa recórrer el més sòrdid dels Estats Units des d’una mirada cínica que no perd l’humor, com sense l’autoficció, fa la Flannery.

🧡La història d’en Shuggie Bain, Douglas Stuart (Edicions de 1984, 2021): Què dir d’en Shuggie Bain? Ha nascut a Glasglow, als anys 80, en un barri obrer rodejat de pobresa i adicció. La seva mare no ha tingut la vida que s’havia imaginat i ell es passarà la vida intentant-la salvar mentre que ell intenta ser “normal.” Una novel·la que us deixarà absolutament devastades, com fa la bona literatura, però amb un sentiment d’esperança recomfortant mentre us eixugueu les llàgrimes.

🏡 Beverly, Nick Drnaso (Fulgencio Pimentel, 2016): Aquesta novel·la gràfica, igual que els contes de la Flannery, permet esbossar a través de diferents històries la realitat d’un moment històric concret als Estats Units. Tot i que la topografia que retrata Beverly queda molt allunyada del món rural de la Flannery, ambdós comparteixen la voluntat de posar de manifest les tensions i les violències subjacents, explorant qüestions com  l’alienació, la incomunicació i la brutalitat que s’amaguen sota el relat de l’aparent tranquil·litat quotidiana.

⚙️ La mecánica de los fluidos, Gala Hernández López (2022, a Filmin): Internet pot ser un lloc tan solitari i perillós com ho podia ser la Georgia nordamericana als anys 60, on es troben els personatges de la Flannery. En aquest documental, la directora s’embarca en un viatge digital per apropar-nos des d’una mirada menys estereotipada a la figura dels ‘incels’ –homes heterosexuals agrupats en comunitats virtuals incapaços de mantenir relacions amb una parella–. Les creadores són capaces de descriure amb empatia als personatges més complexos de la nostra societat.

👒 Grey Gardens, Albert i David Maysles (1976): Grey Gardens és una pel·lícula documental que ens ofereix una mirada íntima a la vida de l’Edith Bouvier Beale i la seva filla Edie, submergint-nos en el món excèntric i aïllat que hi comparteixen a la seva mansió decadent a l’East Hampton. Els Maysles exploren, seguint la tradició de la Flannery, la complexa i problemàtica relació entre mare i filla, marcada per la codependència, el ressentiment i l’estima, alhora que fan una reflexió sobre la soledat, la vulnerabilitat i la decadència. Teniu un remake de 2009, dirigit per Michael Sucsy, disponible a HBO.

 

Esperem que gaudiu de les propostes! 📚🎥

 

Data d'inici

31 maig 2024
Caducat!

Horari

08:00 - 18:00
Per temàtica

Organitzador

La Locomotora
La Locomotora
Web
https://www.instagram.com/la__locomotora/
Codi QR
Go to Top