I LA IMATGE PER A QUÈ?
Els usos de la imatge fora del públic fotogràfic
XERRADA
Dimecres 25, 18h en streaming
Ponents:
Valerio Álvarez de Nosovereignauthor, @nosovereignauthor
Rubén H. Bermúdez @ruben_h_bermudez
Oriana Eliçabe del Colectivo Enmedio. @enmedio_colectivo
Taula rodona en la qual conversarem amb Valerio Álvarez de Nosovereignauthor, Rubén H. Bermúdez i Oriana Eliçabe Enmedio Colectivo. Prendrem els seus treballs com a punt de partida per a reflexionar sobre el potencial ús de la imatge com una eina social i com a vehicle per a la comunicació ciutadana. A més abordarem les diferents estratègies i mitjans des dels quals es poden activar les imatges fora dels circuits convencionals.
Maroussia Prignot (BE, 1981) i Valerio Álvarez (BE, 1976) fan un treball fotogràfic col·lectiu des de 2015. La seva col·laboració es va iniciar en el tema de la migració, i més particularment en la forma en què es rep als migrants dins de l’Estat Belga. Tenint en compte que qualsevol imatge és una construcció, i no una reproducció fidel de la “realitat”, el seu enfocament és integrador, posant en marxa tallers, accions de creació conjunta, intentant col·laborar el màxim possible amb els qui fan les seves fotografies. Treballant en el camp de la psiquiatria, Maroussia i Valerio són sensibles a les petites variacions que ens permeten trobar-nos amb l’altre en la seva diferència, construint sobre les fortaleses de cadascun de nosaltres.
Rubén H. Bermúdez:
Pot un relat autobiogràfic explicar la història personal de molts? És el que aconsegueix Rubén H. Bermúdez a través de les pàgines del fotolibro ‘Y tú, ¿por qué eres negro?’, on partint d’una recerca sobre els orígens de l’esclavitud negra a Espanya l’autor construeix un relat autobiogràfic que fa d’assaig polític, rescata la seva memòria plasmada en les imatges, converses i símbols que van marcar la seva vida i així narra el quotidià i l’extraordinari d’una societat vista des de la negritud.
Bio autor: Rubén H. Bermúdez. Madrid. 1981. Fotògraf i docent, és autor del llibre ‘y tu, ¿por qué eres negro?’. Co-fundador de ‘Espai Afroconciencia’, escriu en la revista ‘ClavoArdiendo Magazine’. En 2021 estrenarà la pel·lícula ‘A todos nos gusta el plátano’.
Oriana Eliçabe
Fotògrafa documentalista i agitadora cultural. Membre del Colectivo Enmedio des de la seva fundació. Des d’allí coordina el TAF! (Taller d’Acció Fotogràfica), un taller de fotografia aplicada a la intervenció urbana on fomenten una actitud crítica respecte als usos contemporanis de la fotografia i la seva relació amb la realitat social. Ha viscut i fotografiat l’aixecament zapatista entre 1995-1999 com a corresponsal per a l’AFP. Va formar part de diversos col·lectius d’art i activisme com Les Agències, Yomango. En la seva trajectòria documental destaquen els projectes Madres Lesbianas, Movimiento Global, ≠efectoGEZI, Familiarizarse i la revolta popular de l’Argentina de 2001 i les seves conseqüències.